ŞİŞLİ SİSTRE CİLA

                Şişli ilçesi, İstanbul gibi insanlık tarihinin en eski yerleşim yerlerinden birisinin ilçesi olarak nispeten yeni bir yerleşim yeri sayılabilir. Şehrin bu bölgesi 19. Yüzyılın ortalarından sonra yerleşime açıldığı, Nişantaşı, Teşvikiye mahallelerinin iskanı Abdülmecit döneminde teşvik edildiği bilinmektedir. Şehrin bu bölümünün yapılanmasında 1870'te Beyoğlu' nda çıkan büyük Yangınla, Tanzimat la birlikte yabancıların mülk edinmeleridir. Yerleşiminin Şişli'ye doğru yayılması 1881 den itibaren özellikle atlı Tramvayın Taksimden, Pangaltı' ya hatta Şişliye kadar uzanmasıyla hızlanmıştır. 1913'te elektrikli tramvay işlemeye başlamış; Şişli, Beyoğlu' ndan sonra elektrik ve havagazı alabilen ikinci semt olmuştur.

                Fakat gene de ahşap kullanımın en üst düzeyde olduğu ilk 3 ilçemizden biri de Şişli’dir. Burada yaşayan Müslüman ve gayri müslim vatandaşlar ahşap parke kullanımına önem vermiş ve yapıların cinsi ne olursa olsun kullanmışlardır. Sadece ortak yaşam alanı olan salonda değil odalarında dahi ahşap parke kullanılmıştır.

Sistre Cila Nedir?

                Şişli Sistre cila genel olarak tüm parke bakım işlerinin genel adıdır. Sistre ile yıpranmış, çizilmiş veya eskimiş parke yüzeyinin tüm deformelerden arındırma işlemidir. Sistre işlemi eskiden çok zor ve çileli bir işlem olmasından ötürü özellikle ev hanımları tarafından pek istenmeyen bir işlemdi. Fakat günümüzde gelişen teknoloji ile beraber sistre makineleri de gelişmiş ve insanların korktukları toz, koku gibi etkenleri yok seviyesine indirmiştir. Yeni sistre makinelerinde toz emici vakumlar kullanılarak zımpara yapılan alandan çıkan tozun evin diğer bölgelerine yayılmasına engel olunmaktadır.